top of page
Search

Dobrodošli v svet modularne gradnje

Modularni domovi končno tudi pri nas! Gradnja, ki je v svetu zelo razširjena in za katero se vedno več ljudi tudi odloča predvsem zaradi dostopnosti in gradnje okolju prijaznih domov, prilagodljivosti in morebitne prestavitve hiše na drugo lokacijo. Za to gradnjo, ki je poznana tudi kot oblika gradnje zelenih stavb, je potrebne bistveno manj energije, domovi so zgrajeni iz okolju prijaznih in tudi recikliranih materialov.


Še preden začnemo z odgovori na vsa vprašanja, je prvo potrebno odgovoriti - kdo sploh smo?

Mlado podjetje, ki je v mesecu aprilu končno zbralo dovolj poguma in se odločilo, da je čas, da se uporabi vso znanje ter pretekle izkušnje, ki so se nabirale doma in v tujini in tako začne s svojo lastno proizvodnjo. Sodelovanja s poslovnimi partnerji so nam tako še olajšala celotno zadevo in omogočila, da izgradnja poteka nemoteno, z dobrim timom ljudi, organiziranostjo in posledično tudi čimprejšnjo izpeljavo vašega bodočega sanjskega modularnega doma.


Kaj sploh loči modularno od klasične gradnje?

Vse gradbene faze modularne gradnje potekajo v tovarnah in tako je tudi pri nas. V svoji lastni proizvodnji izdelamo celotni dom in tako končni produkt samo pripeljemo na željeno lokacijo, ga postavimo, nakar pa še sledi priključitev na električno napeljavo, vodovod in kanalizacijo. Čas gradnje je tako bistveno krajši, v proizvodnji pa imamo tako tudi vzpostavljen notranji nadzor nad vsemi deli.


Kakšne so lahko dimenzije modularne hiš(k)e?

Od pičlih 16 m2 v katerem najdete ne samo prostorno kuhinjo ampak tudi ločen prostor za spanje, pa vse tja do 90 m2. Verjetno si mislite, da imamo točno določene tlorise, ki jih ni možno spremeniti...a za vas imamo dobro novico - v kolikor vam naše ponujene tlorisne rešitve niso všeč, lahko preprosto svoj bodoči dom prilagodite svojim potrebam in željam in tako sodelujete pri oblikovanju, velikosti, slogu ter celo pri izbiri materialov.


Je modularni dom enako kot mobilna hiška?

Ne, ni. Mnogi namreč mešajo modularne domove z mobilnimi hiškami, kar pa niti približno ni enaka zadeva. Mobilne hiške so namreč večinoma zgrajene tako, da ponujajo bivanje v toplejših mesecih zaradi slabe izolacije in uporabljenih materialov, medtem ko so naše modularne enote visoko izolativne in energetsko učinkovite, kar pomeni, da so primerne v vseh vremenskih razmerah in se po izolativnosti zares ne ločijo od klasičnih montažnih hiš.


V začetku je omenjena morebitna prestavitev hiše na drugo lokacijo. Kako je potem to možno, če modularna hiša ni mobilna hiška?

Ja, to je pa dodatna prednost naših modularnih domov. Mi smo namreč skozi skrbno načrtovanje izgradnje naše blagovne znamke iskali možnosti za številne prednosti, saj so nam mnenja strank in posledično zadovoljstvo na prvem mestu. Torej smo želeli oblikovati ne samo energetsko učinkovite domove, ki so prijazni okolju, ampak tudi dodati nekaj unikatnega in to je njihova premičnost. V kolikor se namreč čez čas odločite ali prestaviti vaš dom na drugo lokacijo ali ga mogoče prodati in si zgraditi novi dom na isti lokaciji, je dobra novica ta, da to lahko storite brez težav! Neodvisno od vaše posesti lahko tako prodate vaš dom novemu lastniku, vi pa se potem odločite kako naprej.


Kako pa je s širitvijo doma? V kolikor se na primer odločim v začetku za manjši dom in mi sčasoma postane premajhen?

Tudi na to smo mislili in tako omogočili, da vaši domovi rastejo z družino oziroma z vašimi željami. Če čez čas ugotovite, da vam je pretesno, nas preprosto kontaktirate, izrazite svoje mnenje o dodatnem tlorisu, spet izberemo vse željene materiale, do katere faze želite izdelavo dodatnega modula, nakar pa mi ponovno v proizvodnji pohitimo z uresničitvijo vaših želja in tako samo dodamo nov modul k obstoječemu objektu. Čudovito, mar ne?


Je za modularni dom potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje?

Je potrebno. Modularne enote so namreč oblikovane in zgrajene tako, da izpolnjujejo gradbene zahteve in zagotavljajo varnost. Za postavitev takšnega objekta je potrebno imeti zazidljivo parcelo in pridobiti vsa soglasja in seveda gradbeno dovoljenje. Glede dokumentacije ni nobene razlike med ostalimi vrstami gradenj in modularno gradnjo. Zakon določa, da je objekt s tlemi povezana stavba, ki je zgrajen iz gradbenih proizvodov in materialov ter vključuje vgrajene inštalacije in tehnološke naprave.


Kaj bi našteli kot 4 glavne prednosti modularne gradnje?

Vsekakor hitra in okolju prijazna gradnja, možnosti dodajanja enot, enostavna prestavitev na drugo lokacijo, neomejene možnosti oblike, saj modularne domove izdelujemo popolnoma sami in tako nimamo omejitev pri oblikovanju.

370 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page